Logo Apostolaat van Troost
06 - 3016 1636 (Whatsapp)
info@apostolaatvantroost.nl

 

Video

Videoportet

Een prachtig videoportret is gemaakt door Mijke Pol en Rob van Oijen over het werk van het Apostolaat van Troost.

Verdriet

Apostolaat van Troost

Voor mensen die ernstig lijden onder hun verdriet.




link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten


Moederliefde

gepubliceerd: zondag, 30 april 2017

Hebben wij in onze jeugd liefde gekend die wij van onze ouders kregen? Wanneer u zich dat herinnert, bent u een gezegend mens. In dit schrijven wil ik na­tuur­lijk de vaders niet te kort doen, maar in de mei­maand wil ik schrijven over moe­der­liefde.

Een moe­der- kind relatie bestaat al vanaf de moe­der­schoot. Moeder­liefde ervaart een kind als vei­lig­heid, warmte, liefde, troost en aan­moe­di­ging. Een moe­der is een deel van zijn bestaan. Helaas zijn er onder ons die deze moe­der­liefde niet, of nau­we­lijks hebben mee­ge­kre­gen. Dat kan voor menigeen nog een pijn­lijke her­in­ne­ring zijn. Er zijn nog steeds kin­de­ren die een moe­der­liefde missen. Wanneer wij dat ter harte nemen, mogen we dank­baar zijn dat wij wel liefde kunnen geven aan onze kin­de­ren, klein­kin­de­ren en aan onze naasten. Ieder mens heeft behoefte aan een luis­te­rend oor binnen zijn of haar familie, maar ook in ons ge­loofs­le­ven. Daarom gaan veel gelo­vi­gen met Maria in gesprek om te komen tot Jezus Christus.

In de Brabantse chris­te­lijke geloofs­tra­di­tie is Maria o.a. naar ons toe­ge­haald als de “Zoete Moeder” van Den Bosch, uitge­beeld in een mid­del­eeuws beeld dat in de Maria­ka­pel van de Ka­the­draal staat. Veel katho­lie­ke chris­te­nen hebben Maria van kinds af aan mee­ge­kre­gen als de barm­har­tige Moeder van de Kerk, Die dicht bij ons staat. Door haar moe­der­liefde vin­den vele gelo­vi­gen het mak­ke­lijker in gesprek te gaan met de Moeder van de Heer, om haar te vragen het men­se­lijk lij­den neer te leggen bij haar zoon Jezus. Dat deed Maria ook op het bruilofts­feest in Kana toen de wijn op was. Ofschoon Zijn uur nog niet geko­men was om zich ken­baar te maken, zei Maria tot de bedien­den: “Doet maar wat Hij u zeggen zal”. (Joh.2, 1-11) Wat een groot geloof had Maria, een ge­tui­ge­nis die nog steeds voor ons geldt: “Doet maar wat Jezus zegt”. Weet u nog wat Hij gezegd heeft tij­dens zijn rondgang op aarde? Hoop­volle teksten, die wij kunnen vin­den in de Evangeliën van Matteűs; Marcus; Lucas en Johannes in het N.T. van de Bijbel. Wanneer we Zijn woor­den lezen en begrijpen, brengt dat ons dichter bij Jezus. Maar, dan moeten wij van­bin­nen klein wor­den om dat te ervaren. 

Maria wist hoe bij­zon­der haar Zoon was, Die zij mocht ont­van­gen. Vanuit haar hart kon zij dan ook God loven en prijzen in haar Mag­ni­fi­cat: “ Mijn hart prijst hoog de Heer, van vreugde juicht mijn geest om God mijn red­der: daar Hij welwillend neerzag op de klein­heid zijner dienst­maagd. En zie, van heden af prijst elk geslacht mij zalig...(Lucas 1, 46-55)

Maria mogen wij zalig prijzen, omdat zij de moe­der van Jezus is, onze Ver­los­ser. Voor veel gelo­vi­gen is moe­der Maria dan ook een be­lang­rijke schakel tussen Jezus en ons. Dat is te merken in de Maria­ka­pel waar dage­lijks hon­der­den kaarsjes bran­den. Aangestoken door bezoekers die in ver­trouwen hun zorgen en dank­baar­heid neerleggen bij de Moeder van de Kerk. Veel gelo­vi­gen laten hun liefde zien door hun gebed in de kapel, omringt met kaarslicht, bloemen en gezang. Een geloofs­tra­di­tie die voor velen een stimulans is om in de mei­maand hun geloof te belij­den. Herkent u dat gevoel?

Een jaar gele­den ontmoette ik in de ka­the­draal een jonge vrouw die met tranen in haar ogen bij Maria vandaan kwam. Ik sprak haar aan en vroeg haar waarom zij zo verdrie­tig was. Nadat ik me had voor­ge­steld, raakten we samen in gesprek. De vrouw ver­telde me dat zij borstkanker had en op een oproep wachtte voor een borstampu­ta­tie. “Maar, de kanker is niet uitgezaaid”, zei ze enigszins opgelucht. Daarom was deze vrouw bij Maria geweest om haar te danken, ondanks haar grote zorgen. Zij was niet alleen, haar gebed lag bij onze Zoete Moeder en zij was omringd door moe­der­liefde van haar eigen moe­der en schoon­moe­der. Haar hoop was gericht op Jezus dat zij uitte aan de Zoete Moeder van Den Bosch. Wanneer wij deze gedachte in de mei­maand mee­ne­men, dan is ook deze maand een vreug­de­volle geloofs­be­le­ving en zien wij door Maria heen, haar zoon Jezus Christus: het Licht van Pasen. Mogen wij dat hoop­volle Licht terugzien in ons aangestoken kaarsje bij Maria. Laat dat onze troost zijn.

Br. Diederik



Apostolaat van Troost • info@apostolaatvantroost.nl