Tijd van Leven
Misschien heeft u weleens het lied horen zingen of horen spelen: “Uren, dagen, maanden, jaren vlieden als een schaduw heen”. Een mooi lied dat nog wel eens gezongen wordt op oudejaarsavond in een protestantse kerk. Ouderen onder ons hebben die melodie waarschijnlijk ook weleens horen spelen tijdens een conference van Wim Kan, op de radio en later op de televisie. De tekst van dat lied maakt ons duidelijk hoe snel het leven gaat. Ik hoor mijn grootmoeder nog zeggen: “Wanneer je achterom kijkt, is het leven zo voorbij”. Zo ervaar ik dat nu ook. Over dat onderwerp heb ik eens met een aantal studenten gesproken, hoe zij dat ervaren. Maar ook jonge mensen vinden dat een dag of een week zo voorbij is. De tijd vliegt tussen onze vingers door. Hoe bewust moeten wij met onze tijd van leven omgaan?
De kerstdagen en oud en nieuw liggen alweer achter ons. Misschien waren deze dagen erg emotioneel voor u, maar wel sfeervol en gezellig. Het zijn vaak dagen om te herdenken wat voorbij is gegaan in het afgelopen jaar. Ik kan me herinneren dat ik - als kind - met oud en nieuw bij mijn grootmoeder was. Meestal was dan de hele familie aanwezig. Een paar minuten voor twaalf tijdens de jaarwisseling, stonden wij allemaal in een kring met een glas champagne in de hand. Die paar minuten voor twaalf waren emotioneel, omdat mijn grootmoeder altijd even het woord voerde. Een kleine speech waarin zij het verlies van haar man en dochter – zus van mijn moeder – in herinnering bracht. Mijn overleden tante is maar 29 jaar geworden en liet twee dochtertjes en haar man achter. Een verdriet dat de familie met elkaar deelde. Door de tranen heen werd er geproost op het nieuwe jaar. In dat proosten zat geloof en hoop op een goede toekomst. Tranen, hoop en vreugde kunnen samen gaan, omdat wij altijd ons moeten richten op de toekomst die ons leven geeft. Ons leven is doordrenkt van hoop. We hopen op een goede gezondheid; vertrouwen; liefde; aandacht; vrede; geluk, om er maar een paar te noemen. Onze dagelijkse bekommernissen wordt door hoop gedragen. Maar wanneer bijna alle hoop uit ons leven wegebt, zodat we geen uitkomst meer zien, blijft er nog één hoop over: hopen op Gods erbarmen.
Wanneer wij het nieuwe jaar ingaan, nemen wij veel ervaringen van het voorgaande jaar met ons mee. Verdrietige, maar ook goede ervaringen waarvan we blij worden. Het verdriet zullen we een plekje moeten geven om verder te kunnen leven. Een geliefde nemen we mee in ons hart, dichterbij kan niet. Dat is het mooiste plekje om een overledene met je mee te dragen. Dan zijn we ook in staat ons te richten op de toekomst. Jonge mensen gaan de toekomst met veel energie tegemoet. Plannen maken voor een studie of werkzaamheden zijn hoopvolle bezigheden, die hen zelfstandig en volwassen maken. Ook veel ouderen maken plannen. Velen van hen maken vakantieplannen, of maken plannen voor huishoudelijke veranderingen. Helaas hoort bij het ouder worden ook lichamelijke beperkingen, waardoor je aan huis gekluisterd bent. Maar door deze beperkingen hoeft het leven niet minder interessant te worden. Vaak zijn het de kleine dingen die ons verwonderen waarvan we kunnen genieten. Zoals de natuur, of herinneringen aan mooie tijden die we gekend hebben.
Wanneer wij achterom kijken en onze zegeningen van ons leven kunnen tellen, door ons verdriet heen, dan hebben wij het leven begrepen. Laten wij hopen dat het nieuwe jaar ons gezondheid en innerlijke vrede brengt. Wanneer wij onze hoop koppelen aan ons geloof in de liefde van Christus, dan is er uitkomst. Paus Franciscus schrijft: “Vanuit verdriet komt blijdschap. Onze oneindige droefheid geneest, door een oneindige liefde van Christus”. Laten we daarom het nieuwe jaar hoopvol beginnen in het Licht van Christus, dat ons met Kerst geschonken is en met Pasen Haar voltooiing kreeg. Dat Licht zal ons leiden naar God de Vader.
Laat dat onze troost zijn.
Br. Diederik