Kaarslicht
De maand december is altijd een gezellige maand. Het Sinterklaasfeest is nog maar net afgelopen of de kerstversiering wordt al te voorschijn gehaald. Dat laten de etalages in de winkelstraten ook zien en de tuincentra waren al een maand eerder begonnen met hun kerstdecors en het uitstallen van hun kerstartikelen. Alles ter ere van... Ja, waarvan eigenlijk?
Wanneer wij dat willen weten, zullen wij het kerstevangelie in het N.T. van de Bijbel moeten lezen of een kerk binnengaan om te zien wat het Kerstfeest eigenlijk inhoudt. Ik mag me gelukkig prijzen dat onze kerk elk jaar een prachtige kerststal heeft. Een groter contrast van het op weg zijn naar de kerststal met het feestgedruis van winkelende mensen op straat, is er bijna niet. Op weg naar de stal hoor ik geen populaire kerstliedjes van: “Jingle bells” of “O dennenboom”, maar ervaar ik een stille verwondering over iets dat zich ruim tweeduizend jaar geleden afspeelde.
Op kerstavond zijn de winkels dicht om ’s nachts opnieuw dat Kerstkind in alle eerbied te ontvangen. Kerst zonder het kind Jezus heeft voor mij geen waarde. Zonder het Kerstkind is kerstfeest alleen een gezellig familiefeest. Ook belangrijk, maar het Kerstkind geeft veel meer dan dat. Hij is de beloofde Messias, Die onze zonden vergeeft en ons de weg wijst naar God de Vader. Als mens kunnen wij dat niet bevatten, maar wel geloven. Wanneer we deze overgave voelen, kunnen we zingen: “Het Licht der wereld is ons reddend verschenen”. Maar ja... wat doen wij ermee?
Kaarslicht is met Kerst niet weg te denken omdat het een sfeer van gezelligheid geeft. Een stukje intimiteit ontstaat door het wegvallen van de omgeving waar het kaarslicht niet komt. Bij kaarslicht zien wij er ook nog eens beter uit. De oneffenheden van het gezicht vallen weg omdat de ogen twinkelen door het kaarslicht dat altijd in beweging is. Kaarslicht doet wat met ons. Dit zijn uiterlijkheden, maar wanneer wij het Kerstkind koesteren in ons hart dan steekt deze liefde ver boven alle uiterlijkheden, kerstdiners en kerstversiering uit. Innerlijke rijkdom komt ervoor in de plaats.
Door het jaar heen lopen veel mensen de kathedraal binnen om even een kaarsje aan te steken voor een zieke, een overleden familielid of bekende. Niet alleen katholieken branden een kaarsje, ook protestantse christenen hebben daarin hun weg gevonden. Zelfs mensen die zeggen dat zij niet geloven, branden weleens een kaarsje om een bekende te gedenken. Bij kaarslicht worden we vaak even stil en dalen af naar ons diepste-zijn, verbonden met de ander. Maar die ander kan ook Jezus zijn. Het licht van Christus – het Kerstkind – wordt vaak symbolisch aangegeven met kaarslicht.
Zo ook in de Paasnacht wanneer het “Licht” van de opgestane Heer naar ons toekomt door de Paaskaars aan te steken. Zo makkelijk is het om Jezus in ons leven toe te laten. Hij heeft zichzelf aan ons gegeven. Dat laat Christus ook zien in de Eucharistie, in de vorm van brood en wijn: Zijn Lichaam en Bloed. Het Kerstkind heeft ons dat heil gebracht. Daarom is de waarde van het kerstfeest vele malen groter met Jezus, dan zonder Hem.
Een boodschap van licht en vrede is moeilijk te bevatten voor diegene die een zwaar kruis te dragen heeft en zich daardoor verlaten voelt. Alleenstaande mensen kunnen het deze dagen extra moeilijk hebben, omdat kerstvreugde vaak gedeeld wordt met familie of vrienden. Maar wanneer deze er niet zijn, voelt dat als een gemis. Het Kerstkind laat wat anders zien! Het verlossend Licht van Jezus wordt gedeeld en is aan iedereen gegeven. Zijn liefde is juist ook voor u, wanneer u zich alleen voelt, ziek bent of aan het eind van uw leven staat. Wel in de steek gelaten door mensen om welke reden ook, maar niet door het Christuskind.
Wanneer wij ons hart openzetten voor dat Kind, kunnen we zeggen: “De Heer is mijn herder mij zal niets ontbreken”. (Ps. 23) Zo kunnen wij dan in het Licht van Christus kerstfeest vieren. Door het jaar heen een eenvoudig kaarsje branden in de kerk maakt ons niet alleen stil, maar verwijst ons ook naar dat Licht. Laat dat onze troost zijn.
Br. Diederik